duminică, 31 octombrie 2010

Paris, mon amour

    Desi blogul se cheama "Jurnal de State", atunci cand sunt in concediu in Europa se vor mai gasi si (putine) postari cu ce am vizitat pe 'batranul continent'.
    Am revenit in Paris, orasul in care in urma cu zece ani ma plimbam prima oara, si mi-am promis atunci ca "eu cand voi fi mare am sa ma intorc aici". Lucru care s-a si intamplat acum cateva saptamani, spre emotia si bucuria mea.
    Mi-am aranjat excursia din vreme, luand biletele de avion cu WizzAir, si cazarea la un hotel la periferia Parisului (Mr. Bed City, in Bagnolet). Recunosc ca am avut putine emotii in legatura cu hotelul (a fost ieftin, review-urile pe net erau impartite), insa s-au dovedit a fi neintemeiate: camera, desi mica, a fost cocheta si suficient de incapatoare pentru doua persoane. Iar micul dejun, inclus in pret, consta intr-un bufet frantuzesc extrem de copios.
    Ghidul care ne-a fost extrem de folositor ii apartine lui Rick Steves, si recomand cu caldura seriile publicate de el. Pe langa faptul ca incearca sa puncteze cele mai cunoscute obiective turistice, autorul vine cu multe sfaturi personale, pe care le-am aplicat cu succes.
    Pe scurt, iata cum ne-am petrecut cele 3 zile si jumatate:
Ziua 1: pe o vreme de toamna superba, ne-am plimbat prin Jardin du Luxembourg. O meritata relaxare dupa drum...


Cina am luat-o in "Cartierul Latin": un loc care mai degraba s-ar numi "cartierul grecesc" dupa abundenta de gyros-uri. Insa un loc interesant, unde am revenit si in alta seara ca sa mancam.

Ziua 2 a fost dedicata in intregime Muzeului Louvre. Ca niste turisti constiinciosi, am "bifat" aici Mona Lisa, Venus din Milo, o mumie egipteana etc. Cel mai mult ne-au placut apartamentele lui Napoleon III: luxul, maretia si detaliile te lasa mut. Din pacate, nu am facut nicio poza inauntru, pe ideea ca exista o multime de albume online si tiparite cu poze mult mai de calitate fata de ce as fi pozat eu. Am insa o poza din categoria "yo la Luvru'" -merci, Alex!:)


    Spre seara am facut o plimbare pe Champs-Elysees. De cand am asteptat momentul asta, sa ajung acolo si sa cant celebra melodie...
 
Les Champs Elysees - Joe Dassin

Ziua 3: Am inceput cu o tentativa de a ne urca pe Arcul de Triumf. Ghinion, se facea greva, asa ca am purces la Turnul Eiffel. La fel de spectaculos cum mi s-a parut si prima oara, in ciuda faptului ca am rabdat cu darzenie vant si frig stand la coada o ora. Din pacate, fiind o zi de sambata, era plin de turisti, si timpul nu ne-a mai permis sa urcam pana in varf. Am fost noi pe Empire State Building, mare paguba ca n-am urcat pe turn! :)
    Foarte frumoasa privelistea de pe Trocadero: e cel mai bun loc de a-ti incepe vizita la turn, si seara totul se vede la superlativ.


    De la turn, am pornit intr-o aventura pe Rue Cler, o straduta cocheta plina de bunataturi frantuzesti: magazine cu flori, legume, fructe, brutarii si patiserii imbietoare, clatite, branzeturi, restaurante...Am luat aici un pranz frantuzesc delicios!
    Am continuat apoi cu o vizita la bazilica Sacre-Coeur. La indrumarea unui prieten bun, am pornit nu dinspre oras, ci am urcat din josul dealului, prin spatele bisericii, ca apoi in varf sa ni se deschida o privire panoramica spectaculoasa a Parisului:


Ultima zi a inceput cu o noua tentativa de a urca pe Arcul de Triumf. De data aceasta era deschis si se putea urca sus. Mi-a placut, evident, privelistea pentru care e renumit: cea a bulevardului Champs-Elysees, care se vede cel mai bine de aici. 


    Langa centrul Georges Pompidou am pasit in atelierele lui Brancusi. Foarte, foarte putini vizitatori, insa ne-a placut sa vedem un loc in care nu a mai trebuit sa ne ascundem nationalitatea, ci dimpotriva. Desi spatiul in sine nu e foarte mare, e interesant sa privesti fiecare detaliu din fiecare camera, vazand locul si uneltele cu care a creat artistul.
    Contrastul dintre vechi si nou se vede cel mai bine continuand vizita in La Defense, si privind Grande Arche. Inaugurat acum 21 de ani, tanarul arc m-a surprins prin dimensiuni: Rick Steves zice ca sub bolta sa ar incapea pana si catedrala Notre-Dame. Din nefericire, de cateva luni se lucreaza la lifturile exterioare si nu se putea urca in varf :(


    Iar daca tot veni vorba de Notre-Dame, am mersi si pe-acolo tot duminica, nimerind taman la sfarsitul slujbei. 
    Pe scurt cam asta a fost excursia la Paris...am avut parte de niste bine-meritate zile de relaxare si de locuri frumoase. Toate pozele facute, pe galerie.


3 comentarii:

  1. baaaaa, tu esti pe continent si nu zici nimic? rusinicaaa, rusinicaaa, rusinicaaaaaaa

    RăspundețiȘtergere
  2. din paris... cel mai cel m-a impresionat turnul... cu alura lui asa de zvelta si suava, cum nu am inteles-o in nici un film sau ilustrata...
    dar... nici alte locuri nu sunt de ignorat... dimpotriva...

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa melodia.. frumoase pozele.. frumos blogul.. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere

Vă rog semnaţi-vă dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc!