duminică, 2 mai 2010

Apă, aer şi spaţiu. Intrepid

    A doua tentativa de a merge la muzeul Intrepid s-a dovedit a fi mai de succes ca si prima. Gratie unui program de sustinere a muzeelor de la una din bancile unde am cont, am avut intrare libera ieri.
    Muzeul e amenajat pe un portavion american din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Nava e impresionanta, si te invita parca sa pasesti inauntru sa o explorezi.


    Dupa ce am trecut de un filtru ca la aeroport, am ajuns in hangar. Interesant acolo a fost una din cele patru elice care propulsau nava. Si bineinteles, interiorul arata foarte ciudat pentru cineva care nu a mai fost in interiorul unei nave pana acum :) Intrepid a servit si ca nava de recuperare a astronautilor din misiunile NASA. Mi-a placut capsula in care stateau astronautii. Un model reconstruit al unei astfel de capsule se vede pe o macara in afara navei, ca si cum atunci ar fi extrasa din apa.
    Probabil cel mai interesant pentru mine au fost culoarele stramte prin care ajungeai la centrele de comanda ale navei. Te simti foarte mic si cu un vag sentiment de claustrofobie urcand scarile inguste care duc la alt nivel al navei. Cabinele in care dormeau membrii echipajului te fac sa te gandesti ce greu le-a fost sa traiasca acolo... M-a amuzat cand am vazut ca aveau scari rulante in interior :)
    Pe puntea de zbor o colectie mare de avioane de pe intregul glob. Lunga pista de unde se se lansau si aterizau avioanele te faceau sa vezi cat de lunga e nava in realitate. Oh, si chiar e :)
    Un alt punct forte al muzeului e submarinul Growler. Desi scopul pentru care a fost construit nu e unul nobil, explorarea lui e o experienta de neuitat. Nu ai ocazia in fiecare zi sa intri intr-un submarin :)
    La sfarsit, am pastrat timpul pentru a intra in Concorde. Cel mai rapid avion din lume si care poate zbura la cea mai mare altitudine, la dispozitia vizitatorilor. Acest model a facut cel mai scurt zbor peste Atlantic - putin sub 3 ore.
    Nu se pot descrie in cuvinte toate experientele traite ieri acolo. Doar ca e un loc care, chiar daca la prima vedere nu pare interesant pentru unii, merita experimentat. Poate pozele facute de mine sunt mai convingatoare ca si cuvintele :)

6 comentarii:

  1. da... f intresanta o vizita pe poartavion... am facut asta cu multi ani in urma... pe vremea cand concordul era vazut spintecand norii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Stefan herbst6 mai 2010 la 09:07

    super tare pe acolo !!!! ma dane dar sti ce am uitat sa te intreb ???? la sala mai mergi ?? stiu ca iti facuse-i abonament. eu merg aici in c-ta dar as fi tare curios sa vad cum arata o sala din NY :D

    RăspundețiȘtergere
  3. maine cred ca merg si la asta. sunt pe urmele tale.

    RăspundețiȘtergere
  4. Spartacus : merita intr-adevar ! :)

    RăspundețiȘtergere

Vă rog semnaţi-vă dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc!