marți, 22 martie 2011

Transit Museum

    M-am chinuit să găsesc o traducere în română cât mai bună pentru muzeul pe care l-am vizitat astăzi, şi anume "Transit Museum", însă ce îmi vine în cap e prea lung pentru titlu: Muzeul transportului în comun din New York.
    Muzeul e amenajat într-o staţie de metrou dezafectată, dar încă operaţională, iar periplul începe cu o istorie în fotografii şi text a primelor tunele construite pentru metroul din New York. Multe informaţii interesante, legate de felul cum sunt construite majoritatea liniilor de tren:


precum şi câteva detalii legate de nivelul de trai de la începutul secolului XX din America:


    Una din secţiunile cele mai interesante e cea în care se prezintă istoria metodelor de taxare a călătoriilor. De la biletele ca de cinema, la monede, pe urmă fise, totul culminând cu celebrul (pentru new yorkezi) MetroCard. Pe galeria Picasa am pozat toate acele aparate folosite în decursul deceniilor, precum şi detaliile legate de diversele metode de colectare a banilor.
    Cum e normal, la nivelul superior e o istorie a autobuzelor. Partea interesantă, pe lângă mulţimea de machete, sunt două autobuze reconstituite în mărime originală, în care poţi să te urci şi chiar să vezi cum e să fi la volanul lor. Recunosc că pentru un minut m-am simţit ca şi restul copiilor de 5 ani din jurul meu care învârteau din volan şi claxonau :)
    Însă piesele de rezistenţă, după părerea mea, au fost vagoanele de metrou vechi, amplasate, cum e şi normal, pe vechiul loc care odinioară forfotea de pasageri.


    De la unele din primele vagoane puse în circulaţie, până la cele mai noi, e o experienţă foarte interesantă care te face să călătoresti, la propriu, înapoi în timp...


    Mi-au plăcut foarte mult reclamele vechi din vagoane, multe din ele fiind foarte amuzante în secolul XXI:


fumul de la ţigările cu filtru e mai bun pentru sănătatea ta

    Pentru o persoană cu afinităţi tehnice, mi-a plăcut foarte mult muzeul. Şi a fost şi ieftin, $6. Pe Picasa sunt toate pozele, merită văzute ca să vă faceţi o mică idee şi să nu rataţi ocazia de a vizita personal acest muzeu!

3 comentarii:

  1. foarte frumos. ai putea sa imi spui cam cat timp ti-a luat sa il vizitezi? cu aproximatie..o ora, 2,3, sa stiu cum imi fac planul ca e interesant si vreau sa il vad cat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
  2. Marius, cu tot cu zabovit si citit aproape toate informatiile, a durat aproximativ o ora si jumatate. Sa-mi zici daca iti va placea!

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc de informatie, o sa revin dupa vizita, eu is sigur ca o sa imi placa

    RăspundețiȘtergere

Vă rog semnaţi-vă dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc!