duminică, 21 noiembrie 2010

La piaţă

    O zi însorită de sfârşit de noiembrie, dar foarte friguroasă. Aşa e (încă) vremea acum în New Amsterdam. Numai bună de a merge la piaţă, pentru a te lăsa îmbiat de produsele înmiresmate ale fermierilor veniţi în downtown Manhattan.
    Locul se numeşte New Amsterdam Market, o denumire cum nu se putea mai potrivită pentru specificul acestei pieţe. New Amsterdam este numele unei aşezări coloniale olandeze din secolul XVII, care ulterior a devenit New York City. Organizatorii acestei pieţe în aer liber s-au lăsat inspiraţi de vechile pieţe de acum câteva sute de ani, unde comerţul şi cultura se îmbinau în locuri accesibile tuturor, oferind o diversitate de produse pe toate gusturile.
    Acum, se încurajează micii producători şi fermieri să îşi ofere produsele într-o atmosferă prea puţin obişnuită New York-ului modern, însă foarte pitorească şi prietenoasă.
    Prima oprire a fost la o patiserie (evident), însă înainte am trecut pe lângă un stand cu "unt de mere" ("apple butter") - o variantă concentrată de sos de mere - dar am zis 'pas' pentru că ştiam că îmi voi lua porţia de dulce de la....


Shandaken Bake

    M-am ales de aici cu acea plăcintă de măr şi merişoare (cranberry & apple pie), şi cu o prăjiturică cu fistic.
    Printre standuri...


ciocolată organică



carne



brânzeturi



pâine



cidru



şi, bineînţeles, legume şi fructe


    Dar preţurile? Ei bine, ca orice venit din surse "organice", nu erau ieftine. Pe o legătura de ridichi (ce se văd în poza de mai sus) şi 3 mere (mari şi delicioase!), am plătit $5. Iar pe o pâinică cu măsline de 250g am dat $4...
    Însă, nu în fiecare zi faci piaţa, nu? :)
    Am rămas cu o impresie plăcută, şi probabil voi mai merge acolo până la închiderea pieţei anul acesta. Cu atât mai mult cu cât la câteva zeci de metri lângă, se deschide o privelişte superbă cu East River, Brooklyn Bridge şi Brooklyn....surprinsă în pozele de aici.
   

Un comentariu:

  1. Bine, bine, si placinta cum a fost de buna???
    Ridichiile mi se par overprices la fermieri, eu una nu am simtit diferente intre cele de la fermieri si cele de la supermau. Dar painea merita.

    Stii ca piata e pe locul fostei piete de peste, nu? acum cativa ani cand treceai pe-acolo iti muta nasul chiar si in miezul zilei cand era inchisa (opera noaptea). Si nu stiu de ce inchid piata acum in decembrie, ar putea sa o mute indoor in una din cladirile din zona.

    RăspundețiȘtergere

Vă rog semnaţi-vă dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc!