joi, 22 martie 2012

Kurtoskalacs în Silicon Valley

    Cei plecați din România prin țări străine mă înțeleg când zic că de mai bine de un an am o poftă nebună de a mânca popularii "colaci secuiești" sau "kurtoskalacs".
    Specifici doar prin Estul Europei, ceea ce în România e ceva banal, aici a devenit o delicatesă greu de găsit, dacă nu chiar imposibil. În urmă cu câteva zile, chiar vorbeam cu o prietenă din Sacramento că anul acesta voi veni la "festivalul românesc" de acolo pentru a gusta colac secuiesc și mici cu bere.
    Ei bine, cu colacii secuiești n-am avut de așteptat până în vară. Întorcându-mă astăzi de la servici, am văzut într-un colț retras pe o stradă o rulotă ce avea în geam...kurtoskalacs. Fiind într-o grabă să ajung în alt loc, m-am reîntors după câteva ore în speranța că ce am văzut nu a fost o iluzie cauzată de pofta mea pentru colaci.
    Rulota era închisă, și chiar atunci proprietarul se pregătea să plece. L-am oprit și am intrat în vorbă. Un maghiar foarte simpatic, și extrem de plăcut surprins când i-am spus că fie ce-o fi, eu vreau un colac în seara asta.
    Afacerea în Mountain View n-a mers deloc. Lumea aici habar nu are de kurtoskalacs. Mi-a zis că doar mexicanii au fost puțin interesați, în rest, vânzare zero. Am cumpărat doi colaci (dimensiune medie, cum erau cei "mici" în țară), îi vindea cu $5 bucata. Și fiind singurul lui cumpărător pe ziua de azi, mi-a dat gratis un al treilea colac:


    Pe cel cu nucă l-am 'suflat' din prima. A fost delicios!!
    L-am întrebat pe unde îl voi mai găsi când mi se face iar poftă de colaci. Mi-a spus că merge cu toneta în fiecare weekend în San Jose la Flea Market. Cu siguranță am să-l mai caut!

    PS: Am aflat și cum au tradus kurtoskalacs în engleză :)
   

7 comentarii:

  1. la NY a prins afacerea

    http://www.yelp.com/biz/chimney-cake-nyc-long-island-city

    http://dinersjournal.blogs.nytimes.com/2011/11/11/from-romania-one-sweet-cylinder/

    RăspundețiȘtergere
  2. Si pe aici a inceput cineva sa faca, niste romani. Se pare ca se prinde lumea ca merge :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Ha! Si io vreauuuuu! Tine unul pentru mine! Aterizez in câteva saptamâni:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca ti-am descoperit blogul. Te felicit pentru preocuparile tale si mai ales iti multumesc ca ai ales sa impartasesti cu noi experientele tale. Saptamana viitoare imi voi incepe calatoria in SUA, cu New York iar informatiile furnizate de tine imi sunt utile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Oana, multumesc!
    Sa ai un timp frumos in New York!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ! Am vazut ca ai locuit si la NY si acum in California , ce stil de viata preferi mai mult sau care loc ti-a placut cel mai mult ?! California pare sa fie mai linistita si frumoasa cu natura dar si cu metropole :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Andrei, California m-a fermecat de la prima vizita. Si dupa un an de stat aici nu regret nicio clipa decizia luata de a ma muta.
    Intr-adevar, exista aici de toate: multe parcuri, natura, dar si orase pentru cei care vor beton si otel :)

    RăspundețiȘtergere

Vă rog semnaţi-vă dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc!