sâmbătă, 4 iunie 2011

Alcatraz

    Ce nume celebru! Nu mă gândeam niciodată că am să ajung în vreo închisoare, cu atât mai mult în celebra Alcatraz!
    Însă lucrul acesta s-a întâmplat săptămâna trecută, pe o vreme capricioasă de primăvară. Fiind una din principalele atracţii din San Francisco, a fost pe lista mea de vizitat de când m-am mutat în California.
    Insula Alcatraz are un istoric bogat, fiind plasată într-un punct strategic în apele ce scaldă peninsula San Francisco. De la un simplu far, la fortificaţie militară, închisoare şi loc de refugiu pentru amerindieni în timpurile moderne, Alcatraz a fost mereu un loc fascinant şi plin de surprize.
    În preţul biletului ($26) e inclus un tur audio, care e foarte detaliat şi relativ lung. Evident, turul începe de la locul unde erau primiţi deţinuţii ce urmau să ispăşească pedepsele...


...duşurile comune...


...şi celula!





    Turul continuă cu descrierea diferitelor rutine din cadrul închisorii, modul de organizare, şi prezintă anumite evenimente deosebite ce s-au petrecut pe insulă. Am găsit interesante anumite detalii, cum ar fi prizele pentru radio din fiecare celulă (puteau asculta două posturi diferite), o bibliotecă ce putea să le aducă la cerere cărţi, multitudinea de programe de reabilitare, totul culminând cu bucătăria unde se servea mâncare fără limită de porţii şi descrisă ca fiind foarte bună atât de către deţinuţi cât şi de gardieni.
    Însă pe lângă închisoarea în sine, insula mai oferă nişte spectacole inedite. Amplasarea ei deschide privelişti care îţi taie răsuflarea:



    De asemenea e şi locul preferat al multor păsări, cu precădere drăgălaşii de pescăruşi...


...ce au cuiburi peste tot pe insulă...


    Alţi ocupanţi ai insulei au fost, pe lângă deţinuţi şi păsările sălbatice, şi familiile angajaţilor închisorii. Grădinile şi terasele lor radiază şi acum de culoare şi frumuseţe...



    Insula are multe secrete şi multe din ele mi s-au dezvăluit la faţa locului. E mai mult decât o banală închisoare, e un loc în care fiecare colţişor are o poveste de spus, are ceva de oferit urechii sau ochiului atent. Iar dacă ai obosit plimbându-te printre celule, coridoare şi scări abrupte, te poţi relaxa pe una din băncile care te aşează în faţa unui San Francisco interzis celor ce îl priveau cu jind de după gratii...
    Pentru toate pozele, clic aici.

3 comentarii:

  1. Inca nu am reusit sa vizitez Alcatrazul...hmmm!E pe lista cand ajung data viitoare in San Fran!Dar pozele arata super!
    In alta ordine de idei,sper ca ai reusit sa ajungi pe la Ghirardelli Square!:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Super tari pozele !!! Cred ca ai un sentiment asa ciudat sa intrii intr-o inchisoara:D Foarte tare pe acolo !

    RăspundețiȘtergere

Vă rog semnaţi-vă dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc!