vineri, 19 februarie 2010

Manhattan, in urma cu 400 de ani

    Saptamana trecuta niste prieteni mi-au aratat un articol deosebit de interesant intr-un numar mai vechi al revistei National Geographic. Incepea cu povestea unui castor, care cu cativa ani in urma a aparut din senin in preajma Gradinii Zoologice din Bronx. Mirarea tuturor a fost de nedescris, nemaivazandu-se in libertate un asemenea animal in zona de secole.
    Acest castor a pus in miscare mintile catorva oameni de stiinta, care s-au intrebat "Cum a aratat Manhattan-ul in urma cu 400 de ani ?" .Astfel a luat nastere proiectul "Mannahatta". Rezultatul muncii lor in aflarea raspunsului m-a fascinat :

 

    Bineinteles, nu e surprinzator faptul ca nu era nimic decat vegetatie. Nu e nimic nou in lucrul asta. Insa mi-a placut munca depusa in a compara locuri cunoscute din Manhattan (gen Times Square) si a arata cum se presupune ca ar fi existat vegetatia si fauna inainte, si cum e acum. Contrastul dintre taxiurile galbene agasante si linistea desprinsa din imaginile create pe calculator e fascinant .
    Citind articolul, mi-am dat seama cat de inexistenta e orice urma de natura pe strazile si cladirile uriase inghesuite pe insula. Intr-adevar, sunt multe parcuri, exista Central Park, insa si mai numeroase sunt strazile pe care mergi pana te dor picioarele, fara sa iti iasa in cale un pom macar. Singura forma de "fauna" pe care am vazut-o pe Broadway sunt sobolanii mari cat niste pisici, plimbandu-se agale noaptea, printre mirosurile gunoaielor depozitate in strada in saci.
    Articolul original mai contine, pe langa povestea castorului si a proiectului, si alte poze captivante, precum si o harta interesanta a vechiului si noului Manhattan.
    De abia astept sa vina primavara, sa merg la Gradina Botanica, unul din putinele oaze de natura printre fiarele si betoanele care te fac sa nu vezi lumina soarelui pe strazi in plina zi, din cauza inaltimii lor uriase...

2 comentarii:

  1. si ne mai miram de ce se intampla toate calamitatile naturale!!! dar una peste alta as vrea sa fiu in NY acum !:D :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, dar ce frumos se vede Battery Park. Ador locatia asta :)

    Oricum se fac ceva eforturi pentru "spatiu verde". Mult mai serioase decat la noi. E si adevarat ca NY este cam murdarel, dar asta e. Tot mi-a placut la nebunie.

    RăspundețiȘtergere

Vă rog semnaţi-vă dacă doriţi să comentaţi, ca să ştiu cine mi-a călcat pragul blogului :) Mulţumesc!