vineri, 26 februarie 2010

In toiul iernii

    De doua zile ninge in continuu aici in New York. Desi la inceput zapada se topea de cum cadea pe pamant, de aseara a inceput sa se acumuleze cu repeziciune, astfel incat in dimineata asta TOATE autobuzele si trenurile (liniile de metrou) sunt in intarziere, sau sunt schimbate orele de circulatie.
    De pe geamul casei unde locuiesc m-a intampinat privelistea de mai jos cand am vrut si eu sa 'controlez' starea vremii :

 

  

   In poza a doua, acolo la mijloc unde e acea "carare" sunt de fapt niste trepte :)
   Pe mine nu ma afecteaza aceasta vreme deloc, dimpotriva : e a doua oara luna aceasta cand voi munci de acasa. Ceea ce e extraordinar de bine ;)

luni, 22 februarie 2010

Articol din ziar

    Un ziar online din Bistrita a avut o initiativa interesanta, aceea de a intervieva bistriteni plecati in strainatate, despre motivele plecarii, gandurile lor, sperantele...
    Am avut privilegiul ca primul interviu sa mi se ia mie, rezultatul final e aici .

vineri, 19 februarie 2010

Manhattan, in urma cu 400 de ani

    Saptamana trecuta niste prieteni mi-au aratat un articol deosebit de interesant intr-un numar mai vechi al revistei National Geographic. Incepea cu povestea unui castor, care cu cativa ani in urma a aparut din senin in preajma Gradinii Zoologice din Bronx. Mirarea tuturor a fost de nedescris, nemaivazandu-se in libertate un asemenea animal in zona de secole.
    Acest castor a pus in miscare mintile catorva oameni de stiinta, care s-au intrebat "Cum a aratat Manhattan-ul in urma cu 400 de ani ?" .Astfel a luat nastere proiectul "Mannahatta". Rezultatul muncii lor in aflarea raspunsului m-a fascinat :

 

    Bineinteles, nu e surprinzator faptul ca nu era nimic decat vegetatie. Nu e nimic nou in lucrul asta. Insa mi-a placut munca depusa in a compara locuri cunoscute din Manhattan (gen Times Square) si a arata cum se presupune ca ar fi existat vegetatia si fauna inainte, si cum e acum. Contrastul dintre taxiurile galbene agasante si linistea desprinsa din imaginile create pe calculator e fascinant .
    Citind articolul, mi-am dat seama cat de inexistenta e orice urma de natura pe strazile si cladirile uriase inghesuite pe insula. Intr-adevar, sunt multe parcuri, exista Central Park, insa si mai numeroase sunt strazile pe care mergi pana te dor picioarele, fara sa iti iasa in cale un pom macar. Singura forma de "fauna" pe care am vazut-o pe Broadway sunt sobolanii mari cat niste pisici, plimbandu-se agale noaptea, printre mirosurile gunoaielor depozitate in strada in saci.
    Articolul original mai contine, pe langa povestea castorului si a proiectului, si alte poze captivante, precum si o harta interesanta a vechiului si noului Manhattan.
    De abia astept sa vina primavara, sa merg la Gradina Botanica, unul din putinele oaze de natura printre fiarele si betoanele care te fac sa nu vezi lumina soarelui pe strazi in plina zi, din cauza inaltimii lor uriase...

joi, 18 februarie 2010

Poza cu taurul

    De cand noul servici e situat chiar langa simbolul districtului financiar din New York, zilnic ma amuz de multimea de turisti care, indurand frig, ploaie, zapada, viscol, dardaie si se pozeaza cu taurul . 
    Mai jos o poza surprinsa azi cand mergeam sa iau pranzul :


 

    Sincer mie mi se pare de-a dreptul penibil sa stai la rand, sa te inghesui, ca sa prinzi o poza 'inedita' cu taurul. Cand mi-a zis colegul ca cea mai lucioasa parte a taurului sunt testiculele sale, am crezut ca glumeste. Dar am vazut de nenumarate ori oameni facand cele mai scarboase si oribile poze cu 'organele' bietului animal.
    De mult ori cred ca daca vremea e urata (si acum fiind iarna, aproape mereu a fost frig si vreme de stat in casa) n-o sa fie lume la taur. Dar...fie ca e dimineata, la pranz, sau seara, ca ploua sau ninge... taurul isi ia portia de celebritate cu constiinciozitate. Articolul de pe Wikipedia face si el referire la 'importanta' acestui simbol din New York :)
    In alta ordine de idei, azi am incercat prima oara mancare "de pe strada". Am cedat in cele din urma mirosului deosebit de imbietor si mi-am luat un Gyro la farfurie, cu orez, de la una din tonetele de langa taur, care arata cam asa :

   
    Mancarea a fost,spre surprinderea mea, delicioasa. Si multa. Si ieftina ! Cu siguranta, o optiune de luat in calcul de acum inainte la pranz :)

PS : daca vreodata veniti in New York, eu nu va duc la poza cu taurul. Sîc!

duminică, 14 februarie 2010

Miscare

    Daca ultimele posturi aici au fost legate de mancare, atragandu-mi-se atentia ca prea mult scriu despre asa ceva :) , uite ca totusi scriu si despre ceva mai 'sportiv' : mi-am luat inima in dinti si m-am inscris la o sala de fitness.
    Motivat mai mult probabil de faptul ca firma imi plateste jumatate din abonamentul lunar, am zis ca nu strica deloc sa merg de cateva ori pe saptamana pentru a da jos cele doua kilograme pe care le-am pus de cand sunt aici. Sau si mai multe daca se poate sa slabesc nu m-ar supara .
    Gym-ul meu se cheama Crunch si in New York au locatii doar in Manhattan si Brooklyn. Preturile sunt pe masura, de la abonamentele lunare (minim $100) , pana la pretul unei sedinte cu un antrenor personal.
    Am avut parte in primele vizite de o evaluare a conditiei mele fizice (si am aflat ca de fapt ar fi bine sa dau jos minim 7 kile ca sa fiu in forma, raportat la greutatea si inaltimea mea - hey, am doar 77 kg ! ) si azi de o sedinta gratuita de 'munca' cu antrenoarea personala. Am fost foarte placut impresionat de constiinciozitatea cu care s-a ocupat de mine (notiunea de "personal trainer" e adeverita 100%, pe parcursul unei ore doar langa mine a stat) : fisa cu exercitiile ce le-am facut, cum m-am descurcat, ce ar fi bine sa mai lucrez etc. Alt avantaj e ca am parte si de consiliere nutritionista, sfaturi ce e bine sa nu mananc din obiceiurile mele si ce mi-ar prinde bine (sper sa nu renunt la waffle ... ) .
    Bineinteles, nu toate pot fi atata de roz ! Partea financiara e cea care 'doare' in toata afacerea : fiind o antrenoare personala cu pregatire superioara celorlalti ("I'm a top professional personal trainer"), costul unei sedinte e putin peste $100 . Ceea ce firma mea nu mai plateste :) Insa investind in sanatate, mi-am luat un pachet de 5 sedinte, o intalnire pe saptamana cu antrenoarea, iar in rest pedalez de unul singur pe banda rulanta. N-o sa ma mai recunoasca prietenii din Romania cand o sa vin la vara :)
   Iar respectand dieta, astazi am mancat doar salata de fructe, ceea ce a fost o explozie de vitamine si sanatate !